Actie 2007
 We mogen terugkijken op een zeer geslaagde actie
Eenmaal aangekomen in Roemenië, hebben we eerst even van een goede, zij het wat korte nachtrust genoten. Dankzij de versoepelde grensformaliteiten hoeven we tegenwoordig niet meer te wachten tot een douanebeambte ter plaatse komt om de verzegeling te verbreken voordat wij met lossen kunnen beginnen. Dinsdagmorgen na het ontbijt konden we dus gelijk aan de slag. Terwijl wij, met veel Roemeense hulp, de vrachtwagens aan het lossen waren, kwamen diverse leraren van verder gelegen scholen en een orthodoxe priester van een aantal afgelegen parochies kerstpakketten al ophalen om zelf uit te delen. Het is voor ons namelijk onmogelijk om alle 10.000 pakketten zelf uit te delen in de drie schooldagen dat we nog daar zijn, en alle gecoördineerde hulp is daarom welkom. De schoolbusjes werden volgepakt, en in de auto van de priester was er nog maar net genoeg ruimte over voor hem als chauffeur.

2007 1  2007 2

                       De vrachtwagens worden gelost, met behulp van vele Roemenen, waaronder deze jongeren

2007 3  2007 4 
Engelse schoenendozen worden overgepakt in een schoolbus die er ruim 150 km voor had gereden. Deze orthodoxe priester kon er zelf nog net bij in

Woensdagavond hebben wij, met behulp van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten, de medewerkers van Caritas en de kinderen uit het Caritas kindertehuis in Ciacova in het zonnetje gezet.

sint  2007 5

                      Hollandse ‘Sinterklaasfeest’ voor de medewerkers van Caritas en de kinderen van het kindertehuis in Ciacova

Donderdag zijn wij teruggeweest naar het ziekenhuis in Oravita, waar we de vorige keer naartoe zijn geweest. Daar is men druk bezig het ziekenhuis te renoveren en daar komen de door ons meegenomen ziekenhuisbedden en andere goederen heel goed van pas.

2007 6  2007 7  

De nog niet gerenoveerde achterkant en de reeds gerenoveerde voorkant van het ziekenhuis in Oravita en een door de Duitse brandweer geschonken ambulance

Vrijdag hebben wij samen met Sinterklaas en de Pieten pakketten afgegeven bij diverse scholen. Zo ook bij de school in Anina/Steierdorf in de Karpaten. Daar, waar een aantal jaren geleden veel ramen nog zonder glas waren en de kinderen met de jas aan in de schoolbanken zaten, zijn de klassen nu eindelijk voorzien van centrale verwarming (houtgestookt weliswaar), en zijn nieuwe toiletten met spoelbak geïnstalleerd. En mede dankzij de door Duitse scholen geschonken (veelal tweedehands) computers gaat voor deze kinderen een nieuwe wereld open. De school kan ze nu actuele kennis bieden zonder al die dure boeken te moeten kopen elk jaar weer. Langzaam aan boekt ook dit afgelegen bergdorpje vooruitgang.

      2007 8                            2007 9                            2007 10

                 ze boeken vooruitgang op school: de cv-installatie, met links een stapel hout, en........ computers in de klas...... !

2007 11  2007 12

                       de kinderen, nu zónder jas in de klas, wachten met de net gekregen snoepjes tot ze naar buiten mogen...

2007 13                       2007 14  

                                                     .... waar ze allemaal een schoendoos kregen van Sinterklaas.

Zaterdag hebben wij diverse kindertehuizen bezocht zoals in Peciu Nou, waar kinderen en begeleiders van vier gezinsvervangende tehuizen bijeen waren voor een feestelijke Sinterklaasmiddag. Dolle pret waar iedereen nog lang van zal nagenieten, een jaar lang.

voorlezen   Ani

                                                 vol verwachting klopten hun harten in het gezinsvervangend tehuis in Peciu Nou

groot              klein                 rozetrui
                   groot en....                                                        klein.....                                                             alle kinderen blij
petroman     ezels3
Op de terugweg van Peciu Nou brachten wij een bezoek aan de Caritas boerderij in Petroman. Bij ons vertrek daar troffen wij heel toevallig een aantal buurtbewoners. Het was al donker en hun jongste kinderen lagen al op bed, maar wij hebben de oudere kinderen en volwassenen wat extra dozen meegegeven die zij de kleintjes zelf mochten geven. Toen wij in Petroman even koffie gingen drinken in een onlangs geopend winkeltje/bar liepen ze, met hun ezels mee.

bejaarden3       bejaarden

Zaterdagavond hebben wij tot slot ook even een bezoek gebracht aan het bejaardencentrum in Ciacova

 
Zondag 2 december zijn wij rond 9.00 uur aan de terugreis begonnen. Zo’n week geeft enorm veel voldoening maar is ook erg vermoeiend. De terugreis verloopt daarom iets rustiger dan de heenreis, met meer pauzes. Maandagmiddag rond 14.00 uur waren wij terug in Sterkrade. Ter afsluiting samen even lunchen en daarna alle vrachtwagens schoonmaken en terugbrengen naar de bedrijven die ze belangenloos ter beschikking hadden gesteld. ’s Avonds rond 21.00 uur waren we weer thuis.

Hoewel de hulp van Caritas in Ciacova en ver daarbuiten nog heel hard nodig is en voorlopig zal blijven, hebben wij met dit verslag geprobeerd een positief kijkje te geven op ons werk daar. Vaak wordt ons gevraagd namelijk, of het allemaal wel zin heeft, of het geen druppel op een gloeiende plaat is. Met deze foto's willen wij laten zien dat er wel vooruitgang wordt geboekt, hoe langzaam dat proces ook verloopt. De individuele leefsituatie van veel gezinnen is nog steeds heel schrijnend en de foto's op de informatiepagina Ciacova blijven helaas actueel. Maar deze laatste update laat zien dat daar waar Caritas tot nu toe heeft kunnen helpen, de situatie in o.a. een aantal scholen en tehuizen wel degelijk is verbeterd.

Mede namens de Roemeense kinderen en hun ouders/begeleiders, willen wij iedereen die op welke manier dan ook geholpen heeft deze actie zo succesvol te laten verlopen, heel hartelijk bedanken!

 

Reisupdate 27 november:
In Duitsland mogen vrachtwagens 's zondags niet op de autobanen rijden. Dat wil zeggen, niet voor 22.00 uur. Omdat zij met een hulpgoederenkonvooi rijden, wordt Caritas normaalgesproken vrijstelling verleend en kunnen ze 's ochtends al vertrekken. Dat bleek dit jaar helaas niet het geval te zijn, waar-door het konvooi zondagavond pas vertrok, twaalf uur later dan gepland. Aan het einde van de dag pas aan zo'n rit beginnen, en meteen de nacht in rijden, is heel vermoeiend maar met twee chauffeurs in elk voertuig konden ze elkaar gelukkig vaak afwisselen en continu doorrijden. Er was wel een beetje sneeuw onderweg, in Oostenrijk, maar verder verliep de reis heel voorspoedig en kwamen ze maandagavond rond middennacht Nederlandse tijd aan (tijdsverschil met Nederland +1uur).

vertrek1                 vertrek2
Een aantal van de 16 vrachtwagens en een groepje chauffeurs wachten om de nacht in te rijden, richting Ciacova. In deze linkervrachtwagen zitten de Engelse schoenendozen.


 

Dit jaar hebben 15 basisscholen meegedaan aan onze schoenendoosactie. Van 14 t/m 16 november hebben wij bij deze scholen ruim 1,600 schoenendozen opgehaald! Met veel enthousiasme hebben de kinderen hun vaak mooi versierde dozen zelf aan de Caritas chauffeurs afgegeven.  

image085 image089

image091  image097

image095  image099

De volgende scholen en instellingen hebben hieraan meegewerkt:·

OBS De Wegwijzer, Dinxperlo
RKBS St. Liborius, Dinxperlo
Vrije School de Kleine Prins, Doetinchem
De Klimpaal, Etten
OBS Wis en Wierig, Gaanderen
Basisschool St. Martinus, Gaanderen
Laetare school, Kilder
St. Martinusschool, Megchelen
Kard. Alfrinkschool, Neede
RK Walburgisschool, Netterden
RKBS St. Joris, Terborg
RKBS De Rietborgh, Terborg
Peuterspeelzaal de Ukkepuk, Terborg
Leemvoortschool, Westendorp
RKBS Roncalli, Zeddam

Dank jullie wel!

en Smurfit Kappa Karton heel hartelijk dank voor alle dozen!

 

Engeland

Mede vanwege de verkeersopstoppingen van vorig jaar, werden de dozen dit jaar op een nieuwe locatie ingezameld. Load the Lorry 2007 vond op 17 november plaats op een groot evenemententerrein in Norwich. Het mooie ervan was, dat de vrachtwagen zodanig geparkeerd kon worden dat iedereen die dat wou, zelfs rolstoelgebruikers, zélf zijn of haar dozen in de vrachtwagen kon doen.

De dag begon behoorlijk koud maar het bleef droog en af en toe scheen ook de zon. Na jaren van toenemende belangstelling op de oude locatie, vonden we het best even spannend: zouden evenveel mensen nu bereid zijn iets verder te rijden? Wij hadden ons geen zorgen hoeven maken.... de opkomst was geweldig, de verhalen hartverwarmend. Het was eveneens mogelijk om dozen op twee andere locaties in te leveren, en het was tot woensdag zelfs mogelijk geweest dozen op zeven verschillende locaties in te leveren. Er was wederom een live radio-uitzending met daarin updates van de overige locaties, een in Roemenie opgenomen interview, en interviews met de uit Nederland afgereisde chauffeurs en andere betrokkenen.

Toen wij de deuren van de vrachtwagen uiteindelijk sloten om de terugreis naar Nederland aan te vangen, hadden wij maar liefst 8,774 schoenendozen, plus minstens 30 grote dozen nieuwe kleren, tientallen dozen nieuwe schoenen, tientallen zakken kleding, jassen en dassen, een reuzenzak vol knuffels, en heel veel grote trommels vol snoep in ontvangst genomen. Sommige mensen waren zelfs zo lief geweest om iets lekkers mee te geven voor de chauffeurs voor onderweg.

Namens de kinderen in Roemenie, heel hartelijk dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om een schoenendoos mee te geven. Dat ene doosje dat nog afgegeven werd toen wij op het punt stonden de deuren van de vrachtwagen te sluiten werd nét zo gewaardeerd als de 519 die een dame gedurende het hele jaar zelf had opgemaakt. En de onverpakte dozen waren nét zo welkom als de feestelijk versierde dozen. Het gaat om het gebaar!

Houd deze site in de gaten voor meer updates en foto's na terugkeer van het konvooi begin december!

                 IMG 4628                              IMG 4631  

                 IMG 4703                              IMG 5040

                 IMG 5336                              IMG 5354

IMG 4633    IMG 4826

IMG 4951    ltl2007