Watersnood 2005

Wij gaan altijd minstens twee keer per jaar met een konvooi naar Roemenië toe en toen we er in april van dit jaar waren, voltrok zich een ware ramp. Zoals u wellicht op televisie hebt gezien, heeft Roemenië dit jaar te kampen gehad met ernstige overstromingen. Terwijl wij in Ciacova waren, is op zo´n 30 km afstand een dijk doorgebroken en een gebied van ca.100 km2 helemaal ondergelopen. Hele dorpen moesten worden geëvacueerd. Kinderen werden bij gastgezinnen en tehuizen in veiligheid gebracht maar wel tientallen kilometers van hun ouders verwijderd. Het beetje vee dat de mensen nog bezaten werd bij de kerk op het droge bij elkaar geschaard, voer was er echter amper.

Wij hebben een helpende hand kunnen bieden door de mensen die in het gebied bleven dagelijks van brood en vers drinkwater te voorzien. Een oude Caritas brandweerwagen, die tegenwoordig dienst doet als schoolbus, was het enige voertuig dat hoog genoeg was om het gebied in te kunnen rijden. Zelfs de Roemeense televisieploeg was van ons afhankelijk voor hun reportage. Een reportage die overigens pas na een aantal dagen gemaakt werd; de hulpverlening kwam traag op gang. Die mensen hadden al bijna niets en nu zagen ze hun hele hebben en houden voor hun eigen ogen wegspoelen. Niets kelder leegpompen en de verzekering bellen. Nee, machteloos toekijken hoe je muren instorten en niet weten hoe of waar je je eerste levensbehoeften vandaan moet halen. Dit jaar is ons hulp harder nodig dan ooit tevoren.

Na regen komt zonneschijn, ook in Roemenië en dat is op onderstaande foto's wel te zien, maar dan wel alleen in letterlijke zin. Onderstaande beelden spreken voor zich: