Hoe doe ik mee?

Vanaf 2001 is een aantal mensen vanuit de Achterhoek betrokken bij hulpgoederen transporten naar Roemenië. Door het leed van vele mensen daar op het platteland is de betrokkenheid door de jaren gegroeid. Deze schoenendoosactie is hieruit voortgekomen. Zie de verslagen op deze website.

In 2011 zijn we op eigen voet verder gegaan om de dozen rechtstreeks aan de kinderen te geven.

Deze strakke lijn hanteren we nu 2 jaar en niet zonder succes. Dit is alleen mogelijk met de hulp van een aantal mensen en bedrijven om ons heen. We hebben in het verleden wel eens bedragen mogen ontvangen voor spullen, die we daar besteed hebben aan scholen of zieke/gehandicapte mensen.

We reizen naar Roemenië op eigen kosten. Het meereizen en verdelen van de dozen, geeft ons veel voldoening. De blije gezichten van de kinderen en de hartelijke ontvangsten van de bevolking doen de mens goed.

Wat kan er in de doos

De organisatie van de vorige acties heeft ons geleerd dat een lijst voor de inhoud goed werkt. Zo weet iedereen wat er gegeven kan worden en krijgen de kinderen in Roemenië ongeveer evenveel.

Als we in Roemenië op scholen of weeshuizen de dozen uitdelen, staan er heel veel Roemeense kinderen vol spanning te wachten op hun cadeau. We weten van te voren niet hoe oud ze zijn en hoeveel daarvan jongens of meisjes zijn. Daarom is het goed om in elke doos ongeveer hetzelfde te doen.

We hebben daarom weer een lijst gemaakt met spullen waarvan wij denken dat Roemeense kinderen ze goed kunnen gebruiken en die in Nederland gemakkelijk te vinden zijn. De meeste zijn dingen die ze hard nodig hebben omdat ze daar te duur zijn, of helemaal niet te koop.

Hieruit kun je kiezen om de doos te vullen:

 1. Pennen, stiften, (kleur)potloden, schriften, blokjes, schrijfpapier, enveloppen
 2. Puntenslijper, liniaal
 3. Vouwblaadjes, gekleurd papier, kleurplaten
 4. Plakband, schaartje, stickers
 5. Zeep, kam, borstel, washandje, handdoek
 6. Doucheschuim, shampoo
 7. Tandenborstel, tandpasta
 8. Klein speelgoed, niet meer dan 3 stuks per doos en niet te duur
 9. Sjaal, muts, handschoenen
 10. Zoveel verpakte snoep, chocolade, lollies, kauwgum, koekjes en chips, als je er in kan krijgen
 11. Natuurlijk hoef je niet al deze dingen er in te doen, dit zijn slechts een aantal ideeën.

Tips: 

*Je kunt de doos aan de buitenkant natuurlijk verven of versieren met een tekening, en een brief of kaartje met je eigen foto en jouw adres er in doen. 
* Het speelgoed en de potloden enz. hoeven niet eens nieuw te zijn, als ze maar heel en schoon zijn.
* Speelgoed waarvoor een batterij nodig is, is niet zo handig. De meeste kinderen zullen geen nieuwe batterijen kunnen betalen wanneer de meegestuurde batterijen leeg zijn.

EN...graag de dozen goed dichtplakken! De wegen in Roemenië zijn over het algemeen niet zo goed. 

Namens alle Roemeense kinderen die straks een kerstcadeautje krijgen alvast heel hartelijk bedankt! Wij zullen er persoonlijk voor zorgen dat de kinderen ze krijgen.

En dan?

Nadat we de dozen hebben opgehaald wordt de volle vrachtwagen door firma Hoftijzer naar Roemenië gereden waar we de dozen uitdelen.

Wil je hier meer over weten? Klik op archief  om te zien hoe de reis afgelopen jaren is verlopen.